Hallintotieteilijäpäivät 2018

Tässä vuoden 2018 Hallintotieteilijäpäivien kokemuksia Emmi Hiltuselta ja Sirpa Peuraniemeltä! Juttu on alunperin julkaistu 1/2018 Staapisessa.

Hallintotieteilijäpäivät: kolme hauskaa ja tapahtumarikasta päivää Vaasassa, kolmen yliopiston hallintotieteilijät tutustumassa toisiinsa sekä Vaasan yliopiston ja vaasalaisen opiskelijaelämän kokemista. Tämä matka alkoi meidän staabilaisten osalta yhteisellä kokoontumisella Tampereen rautatieasemalla, jossa päädyimme myös televisiosarjan kuvauksiin. Televisiosta tuttuina jatkoimmekin matkaamme kohti Vaasaa ja sen merellisiä maisemia. Wikipedian tietoja hyödyntääksemme Vaasan ilmasto on kuulemma talvisin leudompi kuin esimerkiksi maan etelä- ja keskiosissa. Meitä odottivatkin mukavat -14 astetta pakkasta ja hyytävä merituuli, mutta sää oli kuulemma oikein kaunis vaasalaisittain.

Hallintotieteilijäpäivien ohjelma polkaistiin käyntiin tutustumalla Wärtsilään niin yrityksenä kuin myös työnantajana. Toivottavasti tästä vierailusta jäi opiskelijoiden mieleen muutakin kuin mokkapalat ja kahvi, joita vieraanvaraisesti meille tarjottiin. Vierailumme koostuikin hyvien tarjottavien lisäksi luento-osuudesta, jossa parivaljakko Sanni ja Janna kertoivat meille uratarinaansa ja siitä, kuinka he päätyivät töihin Wärtsilään. Janna on itse kolmannen vuoden hallintotieteiden opiskelija ja hän kertoi meille, kuinka verkostoituminen on ensiarvoisen tärkeää ja yllättävätkin sosiaaliset suhteet voivat aukaista ovet työelämään. Janna olikin napannut oman työpaikkansa Wärtsilästä olemalla espanjalaisten ystäviensä kanssa baarissa ja törmäämällä siellä tulevaan pomoonsa. Tämä tositarina vakuutti staabilaiset siitä, kuinka kolmioilla voi tanssilattian kuninkuuden lisäksi aueta ovet myös työelämään. Illalla suuntasimme matkamme kohti Tørst -karaokeravintolaa ja siellä järjestettävää baarivisaa, jossa staabilaiset pääsivät näyttämään taitonsa kaikkien kolmen yliopiston kisaillessa voitosta. Valitettavasti Staabi ei kuitenkaan tällä kertaa yltänyt palkintosijoille.

Perjantaiaamuna vuorossa olivat yhteinen aamiainen sekä kaikkien kolmen hallintotieteiden ainejärjestöjen hallitusten esittely. Tällöin kaikki aamupalalle heränneet innokkaat hallintotieteilijät ahtautuivat syömään täyttävää aamiaista pikniktyylisesti tekonurmimatolla istuskellen. Aamiaisen jälkeen askeleemme veivät meidät Vaasan yliopistoon kuuntelemaan kaupungin tervetuliaissanoja, luentoja ja alumnikeskustelua. Päivän pääpuhujana oli HTM Helena Laakso, joka kertoi kansainvälisen uransa etenemisestä ja antoi vinkkejä niille, jotka haaveilevat urasta ulkomailla.

Päiväohjelman jälkeen illalla koittivat Johtaja-sitsit, joissa nähtiin lukuisia eri alojen johtajia. Paikalla oli sitsaamassa muun muassa Voiman pimeän puolen edustajia, kuninkaallisia, jääkiekkomaailman tähdet Lasse Kukkonen & Saravon Pekka, sekä useita oman elämänsä johtajia. Näillä sitseillä staabilaiset pääsivät tutustumaan vielä paremmin vaasalaisiin ja rovaniemeläisiin tuleviin kollegoihinsa, kun hallintotieteilijät ympäri Suomen kokoontuivat nostamaan yhdessä shottilasit huulillensa ja nauttimaan hyvästä illasta sitsilaulujen parissa. Sitseillä vallitsi alusta asti yhteisöllinen ja hyvä meininki, mutta rangaistuksilta ei kuitenkaan näilläkään sitseillä säästytty ja etenkin staabilaiset olivat vahvasti edustettuina lavalla vastaanottamassa rangaistuksia vääryyksistä, joita he olivat sitsatessaan tehneet. Sitsien jälkeen hallintotieteilijöiden ilta jatkui Leipätehtaalla, jossa tans
silattia olikin nopeasti täynnä upeasti tanssivia, tosin hieman humalaisia, johtajia.

Railakkaan illan jälkeen seuraavana aamuna monen kasvoista paistoi väsymys ja joillain saattoi olla huono olokin. Onneksi uupuneille hallintotieteilijöille oli järjestetty jokaisen krapula-aamun pelastus, eli darrapizza. Tämä rasvainen ja maukas ihanuus ei kuitenkaan ollut ainoa tarjottava VES:n tiloissa järjestetyssä kollektiivisessa krapulassa, sillä paikalla tarjottiin myös hedelmiä, sipsejä, kahvia ja erinäisiä virvokkeita. Näiden herkkujen kanssa vietimme mukavan ja rauhallisen päivän, jonka jälkeen oli hyvä lähteä kotia kohti. Vaikka moni kaipasikin lauantaina jo tuttua Tamperetta, oli Vaasan reissu varmasti staabilaisten sekä muiden osallistujien mielestä erittäin onnistunut, ja matka jätti unohtamattomia muistoja hallintotieteilijöille ympäri Suomen.