Vuosijuhlat

Staabi järjestää joka vuosi vuosijuhlat – joka viides vuosi suuremmat ja premeammat, mutta myös välivuosina juhlitaan

Vuosjuhlat ovat staabilaisten vuoden hienoin tapahtuma, ja silloin onkin syytä pukeutua arvokkaasti. Vuosijuhlat ajoittuvat lokakuun loppuun, jolloin järjestömme täyttää vuosia. Vuosijuhlissa käytännön työstä vastaa erikseen koottava vuosijuhlatiimi.

Vuonna 2018 Staabi ry:n 52. vuosijuhla järjestetään lokakuun lopulla.

Alla on esitetty hieman vuosijuhlien etikettisääntöjä.

Saapuminen

Juhliin on syytä saapua ajoissa. Vaikka kyseessä onkin akateeminen iltajuhla, ei akateemista varttia tässä yhteydessä tunneta, vaan juhla aloitetaan mainittuna ajankohtana.Jos saliin tulee myöhässä, on tarkistettava, että ei häiritse puhetta tai muuta meneillään olevaa tapahtumaa, ja mentävä sopivan tilanteen tullen huomaamatta paikoilleen.

Istumajärjestyksestä ei tarvitse kantaa huolta, koska siitä on huolehdittu jo juhlaa järjestettäessä. Staabin vuosijuhlissa käytetään asettelua, jossa toistensa seuralaiset istuvat pöydässä vastakkain. Oma istumapaikka kannattaa varmistaa heti juhlatilaan saapumisen yhteydessä.

Pöydässä esittäydytään naapureille heti pöytään saapuessa tai viimeistään kun on istuuduttu.

Seremoniamestari

Seremoniamestari vie vuosijuhlaa eteenpäin. Seremoniamestarin ohjeita on noudatettava, mitä tulee juomien tilaamiseen, liikkumiseen, tupakointiin ynnä muihin käytännön asioihin. Hänen puoleensa voi myös kääntyä kaikissa epäselvissä asioissa, jos seremoniamestarilla ei ole antaa vastausta, hän ainakin tietää, kenen puoleen kulloisessakin ongelmassa pitää kääntyä. Seremoniamestari käyttää apunaan seremoniasauvaa.

Pukeutuminen

Vuosijuhlan pukukoodi on tumma puku akateemisin kunniamerkein. Naiset pukeutuvat tällöin mieluiten iltapukutyyliseen ei-täyspitkään mekkoon, mutta näin välivuoden vuosijuhlana pukeutumisetiketti ei ole niin tiukka kuin varsinaisten tasavuosien vuosijuhlina. Mietitkö nyt, oletko aivan ylipukeutunut, jos tulet täyspitkässä juhlamekossa? No, ei suinkaan, sekin on ihan sallittua! Miehet pukeutuvat tummaan pukuun, jolla tarkoitetaan iltajuhlissa mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua, ei siis erimerkiksi ruskeaa tai liituraidallista pukua. Huomioitavaa on myös, että smokki tai shaketti ovat etiketin vastaisia. Frakin kanssa käytetään valkoista liiviä ja rusettia. Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan esimerkiksi ainejärjestöjen myöntämiä nauhoja ja merkkejä.

Akateemisen juhla-asun kruunaa Staabin nauha. Kaikki Staabin jäsenet ovat oikeutettuja kantamaan tätä valkovihreää järjestönauhaa. Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauhaa kannetaan mahdollisen liivin ja solmion päällä. Naispuoliset jäsenet kantavat nauhaa siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. Naiset voivat myös kantaa nauhaa taiteltuna (ks. taitteluohje [pdf]) ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Nauhan voi hankkia itselleen Staabin toimistolta kuuden euron hintaan ja niitä voi käyttää myös vieraillessaan muiden järjestöjen vuosijuhlissa.

Käyttäytyminen

Ruokailun alkaessa on kohteliasta odottaa, että kaikki läheisyydessä istuvat ovat saaneet lautasensa ennen herkuttelun aloittamista. Lämpimän ruoan voi aloittaa kun lähimmät pöytänaapurit ovat saaneet annoksensa. Ruoan kanssa tarjoillaan viiniä ja kahvin kanssa avec. Lisäksi pöydissä ovat tietysti snapsilasit. Huomaa, että vuosijuhlissa viinikaatojen määrä on kaksi, joten vaikka ”Helan går” salissa raikaakin, ei lasia kannata tyhjentää kerralla. Juhlassa lauletaan paljon snapsilauluja, joiden sanat on yleensä jaettu jokaiselle vieraalle. Oman laulukirjan voi myös ottaa juhlaan mukaan.

Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana on kohteliasta istua hiljaa ja keskeyttää syöminen ja juominen. Puhe Naiselle on usein juhlan tunnelmallisin osuus. Ruusua ojentaessa miesten on syytä muistaa katsoa seuralaistaan silmiin. Laulut aloittaa aina laulunjohtaja, jolle voi kohteliaasti esittää toivomuksia laulujen suhteen.

Ohjelmassa on taukoja, jotka seremoniamestari ilmoittaa. Tauon aikana on mahdollista poistua istumapaikalta. Muina aikoina ylimääräistä liikuskelua salissa on syytä välttää. Vuosijuhlapaikalla ei ole baaria, joten voit tarvittaessa ottaa mukaan jonkun oman juoman. Muistathan kuitenkin, että nopea humaltuminen ole juhlan arvolle sopivaa.

Skoolaus

Laulujen jälkeen skoolataan, miehet ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle. Naiset taas aloittavat kierroksen päinvastoin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle.

Lasit ovat kattauksessa valmiina. Äärimmäisenä oikealla on vesilasi – se on ainoa laseista, johon voi palata aterian aikana. Muiden lasien kanssa edetään oikealta vasemmalle, ja vanhaan lasiin ei tule palata. Näin esimerkiksi alkuruoan yhteydessä tarjottuun viiniin ei tule palata enää pääruoan yhteydessä tarjoiltavaa viiniä nautittaessa. Ensimmäinen snapsi nautitaan heti juhlan alkupuolella yhteislaulun lomassa. Juhlan aikana snapseja nautitaan niin ikään laulun yhteydessä, mutta myös pöytäseurue voi halutessaan kohottaa snapsilasejaan. Malja kohotetaan noin olkapäiden korkeudelle.